Demens overset hos hunde

Poppy var et livligt gadekryds. Altid glad og aktiv, indtil hendes ejer begyndte at bemærke en gradvis ændring i hendes adfærd.

Poppy var dengang 14 år gammel og kunne pludselig stoppe op og bare stirre ud i intetheden. Hun kunne også finde på at gå rundt om natten og det skete, at hun blev fanget bag møblerne i huset.

Hendes ejer, Jacqui Basset, tog Poppy til dyrlægen, som bekræftede, at hunden var dement.

Poppy er bare et enkelt eksempel på et overset problem. En gruppe dyrlæger har slået fast, at 85 procent af hunde med demens ikke får diagnosen.

Gruppen ”Vets4Pets” (dyrlæger for kæledyr.red) mener, at større opmærksomhed på demens hos både hunde og katte vil være godt, fordi demens faktisk kan behandles, hvis sygdommen bliver opdaget i et tidligt stadium.

Ifølge gruppe vil en af fire ældre hunde og en af tre katte udvikle demens. Derfor har gruppen udviklet et on-line værktøj, som kan hjælpe ejere af kæledyr, der er over syv år gamle.

Poppys familie har med råd fra dyrlægen fundet ud af, hvordan de bedst hjælper familiehunden, så den holder sig glad og godt tilfreds. Foto: Jacqui Basset

For Poppy betød diagnosen, at hendes ejer kunne forstå hendes adfærd og hjælpe hende gennem et behandlingsprogram.

”Hun er på dyrlægeordineret medicin, så sygdommen begrænses. Men vi ved også, hvordan vi skal støtte hende. Vi er tålmodige og bruger tid sammen med hende, siger Jacqui Basset, der bor i Wrexham, England.

”Vi forstår, at hun ikke forstår, og derfor er vi i stand til at hjælpe hende mere.”

Ifølge dr. Huw Stacey, der er hunde adfærdsekspert og chef for Vets4Pets klinkkker, er demens ikke noget, som nødvendigvis bliver fundet ved hundens årlige sundhedstjek.

”Der er tale om en adfærd, som mennesker bare forbinder med det at blive gammel, ” siger Huw Stacey.

Han tilføjer, at en tidlig diagnose vil være værdifuld for hundene, fordi man gennem behandling kan begrænse hastigheden i sygdommens fremmarch.

”Ændringer i kosten og en forbedring af hundenes næring er en kraftig måde at hjælpe hjernen til at fungere bedre,” siger ham

Men også ændringer en omgivelserne og måden du er sammen med din hund på, kan gøre livet lettere for dem, mener dr. Stacey.

Netop disse tiltag og justeringer har betydet at Poppys familie har hjulpet hende til at nyde livet – på trods af demens.

”Jeg håber, hun er glad det meste af tiden,” siger Jacqui Basset.

”Fordi vi arbejder så tæt sammen med vores dyrlæge, vil hun hjælpe os med at afgøre, hvornår det er tid til at sige farvel,” slutter Poppys menneske.

https://dogstory.dk/?p=670