Når hunden frygter ensomheden

Mange hunde har ikke lært at være alene hjemme. Eller de har glemt, hvordan det føles. Foto: Viktar Malalovich, Pixabay

Mange hundeejere mener, at deres hund har haft en bedre trivsel under corona-epedimien, hvor hjemmearbejde sørgede for, at hunde og dens ejer kunne være sammen hele dagen. Et videnskabeligt studie fra det polske videnskabelige akademi bekræfter denne iagttagelse. Studiet omfatter næsten 700 hunde fra 32 lande.

”Mange af tilbagemeldingerne lyder på, at hundene oftere søgte tæt kontakt og var mere legesyge,” siger Tadeusz Jezierski, der er professor ved akademiet og hovedforfatter på undersøgelsen.

Resultaterne fra rapporten er indsamlet et års tid inde i pandemien, og studiet gør opmærksom på, at mange mennesker anskaffede sig en hun i løbet af pandemien, så vi pludselig har med en masse hunde at gøre, der aldrig har været alene hjemme. Spørgsmålet er så, hvad der vil ske, når hundeejerne igen vender tilbage til deres arbejdsplads på kontoret. Hvordan vil disse hunde reagere?

Spørgsmålet optager også Ellen Lindell, der er dyrlæge og dyreadfærdsspecialist med praksis i New York og Connecticut.

”Spørgsmålet er, hvad der vil ske, når den forandring indtræder. Når vi fjerner den tætte kontakt, får vi problemer med hundenes naturlige bekymring for adskillelse. Frustration er et af de mest almindelig adfærdsproblemer for en hund. Og i løbet af det seneste års tid, har hundene ikke haft anledning til at være frustrerede,” siger Ellen Lindell.

Når ejerne lader hunden være alene hjemme, kan frustrationerne komme til udtryk på forskellig vis For eksempel ved at hunden begynder at gø, at den som kompensation for den mistede gå-tur begynder at flå i møblerne, eller de begynder at gå rundt i huset for at lede efter ejeren, og når de finder ud af at deres ejer er borte, vil de forsøge at flygte.

Så hvad kan hundeejerne gøre? ”Helt fundamentalt,” siger Ellen Lindell, ”skal ejerne give deres hunde en mulighed for at finde sig selv i den nye situation. Hunden skal finde eller genfinde erfaringen med at være alene igen.”

”Sig nej, når hunden igen vil gå tur elle leje, som den har være vant til i løbet af de seneste måneder. Hvis du ved, at hunden plejer at opholde sig i et bestemt rum, når du er borte, så sørg for, at den har det godt der, men ophold dig selv i et andet rum. Hunden skal have opfattelsen af, at du ejeren er tilstede, men ikke nødvendigvis er tilgængelig,” siger Lindell.

Ejeren kan også lade lys og tv være tændt, som om vedkommende stadig var hjemme, men så forlade huset. Hunden vil få en gradvis tilvænning til adskillelsen, mener Lindell.

Hunde er vanedyr, og deres trofasthed mod daglige rutiner gør det vanskeligt for hunde at håndtere forandringer, så det drejer sig om gradvis at få hunden vænnet til en ny hverdag. Også fordi ingen ved, hvilke nye tiltag, der kan komme i forbindelse med coronaen.

I den polske undersøgelse siger 65 procent af respondenterne, at deres hunde virkede mere afslappede, mens ejere og hunde var sammen under pandemien. Nu drejer de sig om at hjælpe disse loyale venner til at vende tilbage til det normale liv – eller hjælpe dem til at kunne håndtere mere uforudsigelige situationer.

Kilde:  Scientific American