Hold så kæft, hund!

Hunden kan gø højt og længe. Hvis du finder ud af, hvorfor den gør, kan du også gøre noget ved det, mener adfærdseksperten Haylee Bergeland. Foto: Pixabay

Vi har alle på en eller anden måde tænkt: Holder den hund da aldrig op med at gø. I timevis har den gøet. Hvorfor?

Til sidst holder hunden selvfølgelig op med at glamme, men hvis man har en hund, der gør i flere minutter, er man nødt til at finde ud af, hvorfor den giver lyd fra sig, så man kan gøre noget ved det, mener Haylee Bergeland, der er sundheds- og adfærdsredaktør på det amerikanske dyremedie Daily Paw.

”Man kan ikke bare lære en hund at lade være med at gø, hvis man ikke ved, hvorfor hunden gør, og hvad den vil opnå med at gø.”

Hvis hunden ikke føler, den får opmærksomhed – herunder fra andre hunde – kan den blive mentalt udmattet, men det betyder ikke nødvendigvis, at de bliver fysisk trætte af at gø. Så kan det være fristende at tage høretelefonerne på og fylde ørene med noget andet, men det første trin i at få hunden til at holde op med at gø er at finde ud af, hvorfor den giver lyd fra sig. Så kan man tage den derfra. Haylee Bergeland giver et eksempel: “Hvis hunden gør ad alt der går forbi udenfor, så kunne det være, man skulle overveje at trække gardinerne for. Hvis hundens ønsker bliver imødekommet, vil den holde op med at gø,” mener Bergeland.

På samme måde når hunden gør for at komme ud. Lad være med at råbe efter hunden eller straffe den. På den måde finder man ikke ud af, hvorfor huden gør, og resultatet kan være, at hunden gør endnu mere. I stedet for straf, så prøv med at tilbyde hunden noget, den kan gøre i stedet for at gø. Giv den opmærksomhed, noget legetøj eller en godbid.

Nogle hunde gør mere end andre

En terrier udtrykker sig meget ved at gø, for de er avlet for at kunne advare deres ejere, siger Bergeland. Det samme gælder for hyrdehunde og jagthunde. Ved at gø, fortæller de deres ejere, at de har fundet bytte eller opdaget en trussel.

Men det betyder ikke, at en puddel er tavsheden selv.

”Generelt set gør hunde af alle racer, fordi de i udviklingen omkring mennesker har udviklet det at gø til et kommunikationsmiddel, der har fået mere lyd på med tiden,” siger Haylee Bergeland.

Hvorfor gøer hunde?

Trangen eller lysten til at gø, kan skyldes mange forskellige årsager. Men det vigtigste er, at der altid er en grund, siger Bergeland. Modsat os mennesker, gøer hunde ikke bare for at høre sig selv. Der er masser af andre grunde:

De er på vagt

De er forvirrede

De keder sig

De er spændte

De vil have opmærksomhed

Det er stressede

De vil have noget eller nogen til at forsvinde

og masser af andre grunde.