Kira bortført og skudt

Kira var en fantastisk hund – også når det gjaldt børn. Her er hun sammen med Ismael Forsbloms søn, Abel. Privatfoto

Den finske støver Kira er blevet den hovedmedvirkende i et drama i det nordlige Norge. Enden på dramaet er foreløbig, at Kira blev fundet dræbt, og politiet undersøger, hvad der faktisk skete.

Kira og dens ejer, Ismael Forsblom, havde fra tidligt om morgenen været ude på harejagt. Hunden var sendt af sted for at jage harer op, og den befandt sig flere kilometer fra Forsblom. Han holdt kontakten til hunden via en GPS-sender. Da hunden omkring 50 minutter inde i jagten standsede helt op over en længere periode, mente Ismael Forsblom, at noget var galt.

Han skruede op for lyden på GPS’en. Da startede dramatikken.

”Jeg ringede op til pejleren, og fik gennem lydoptagelser et indblik i, hvad der skete,” fortæller han til NRK.

Han hørte en person tale, før en bil og endnu en person kom til stede. Efter dette hørte han motorlyde over en længere periode, inden signalet døde ud.

”Derfor troede jeg, at de havde taget hunden med sig,” siger Forsblom.

Efterfølgende skulle det vise sig, at GPS-senderen var blevet ødelagt, og Forsblom mener, at Kira var blevet slæbt efter bilen med et tov.

NRK har talt med en af de personer, som var til stede ved dramaet. Han bekræfter, at hunden blev slæbt efter bilen, men at den allerede var død på det tidspunkt.

Forsblom begyndte først alene at lede efter spor i nærheden. Efterhånden kom flere venner og bekendte til at hjælpe med eftersøgningen. Sent på dagen blev GPS-senderen fundet. Den var ifølge Forsblom skudt i smadder.

Derefter blev Kira fundet et par stenkast derfra. Den var skudt og dræbt, havde flere åbne sår og lå under to store sten som for at skjule den, mener Forsblom.

”Jeg var jo begyndt at forberede mig på synet, men jeg kunne ikke klare at se hende ligge der. Det var et meget følsomt øjeblik,” siger Ismael, der må trække vejret dybt et par gange. Tovet, der ikke var Forsbloms, var stadig bundet om halsen på Kira.

Den ødelagte GPS, der antagelig er skudt i smadder. Privatfoto

”Jeg havde haft hende i seks år. Hun var en fantastisk hund, som opførte sig helt som hun skulle. Blid som et lam var den – også når det handlede om børn. Det er et kæmpetab,” siger Ismael Forsblom.

Var Kira på renjagt?

Efter et stykke tid kom eftersøgningsholdet i kontakt med to personer, som Forsblom havde set tidligere på dagen. De indrømmede, at de havde dræbt hunden.

Personen, der var til stede under dramaet, og som NRK har talt med, driver renavl i området. Vedkommende mener, at hunden har jagtet renflokken. Hundes jagt på rener har angiveligt været et stort problem i området, og det var også grunden til, at hunden blev skudt.

”Vi tog nødparagraffen i brug,” siger vidnet, som NRK har talt med. Forsblom derimod hævder, at hunden aldrig har jagtet hverken hjort, elg eller ren tidliger. Han har nu anmeldt sagen til politiet, der bekræfter, at de har været i kontakt med de involverede personer i sagen. Der er oprettet en sag, og der bliver efterforsket, siger Stein Hugo Jørgensen, der er operationsleder i Finnmark politidistrikt.