Er hunde klogere end katte?

Et af livets store spørgsmål: Hvem er klogest? Katten eller hunden? Er der et svar på det ældgamle spørgsmål.  At få et klart svar, er ikke helt så enkelt.

Lifescience.com – der er en amerikansk populær-videnskabelig hjemmeside – har undersøgt sagen, men har vanskeligt ved at komme til en endelig konklusion.

Hunde eller kat. Hvem er klogest. Det ved vi ikke, siger de kloge. Foto: Alex Tino, Pixabay

”Hunde-forskere studerer ikke intelligens som sådan. Vi ser på forskellige aspekter af opfattelse og indlæring,” siger Alexandra Horowitz,” til Lifescience. Horowitz er seniorforsker med speciale i hundes mentale opfattelse ved Barnard College i New York og forfatter til ”Inside of a Dog: What Dogs See, Smell and Know.”

Alexandra Horowitz stiller i det hele taget spørgsmålstegn ved menneskers tendens til at sammenligne intelligens på tværs af arter.

”Helt enkelt er katte bedre til de ting, en kat har brug for, og hunde bedre til det, der er nødvendigt for hunde. Jeg tror ikke, det giver mening af tale om, hvor kloge arterne er i forhold til hinanden.” siger Horowitz.

En anden ekspert, Brian Hare, der er professor i evolutions-antropologi ved Duke University, er enig.

”At spørge om, hvorvidt en hund er klogere end en kat, er som at spørge om en hammer er bedre end en skruetrækker. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man skal bruge den til,” siger han.

Men dermed er ikke sagt, at forskere i dyreadfærd ikke har forsøgt at måle intelligens på hunde og katte – eller mere præcist – deres evner til at lære ud over hvad der er nødvendigt for at opretholde livet.

Kristin Vitale, der forsker i dyrs helbred og adfærd ved Unity college i Maine, siger at dyrs intelligens typisk er delt i tre områder: Problemløsning, evnen til at finde bestemte måder at agere på ud fra erfaring og endelig social intelligens.

Kristin Vitale har primært studeret katte, og hendes nuværende fokus på kattes indre liv drejer sig om social intelligens. Katte anses traditionelt for at være mindre interesserede i mennesker end hunde, men Vitales studier viser, at katte kan vise en høj social intelligens og ”ofte er på samme sociale niveau som hunde,” ifølge Vitale.

For eksempel viser undersøgelser, at katte kan skelne mellem deres navn og ord, der lyder næsten som navnet. Undersøgelser viser også, at katte foretrækker menneskeligt selskab frem for legetøj, dufte og selv mad. En undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Behavioural Processes viste, at hvis et menneske gav en kat opmærksomhed, ville katte kvittere ved at tilbringe mere tid sammen med den person.

I et af de få studier, der direkte sammenligner katte og hunde, fandt forskerne ikke nogen særlig forskel mellem arternes evne til at finde skjult mad, i et forsøg, hvor et menneske skulle lede dyret hen mod maden ved at pege. Forskerne noterede dog, at kattene i nogen grad manglede evnen eller viljen til at påkalde sig opmærksomhed i forhold til hunde. (Hundeejere der har set en hund tigge ved madskålen, mens katten bare går væk, ved hvad forskerne så.)

Så er der størrelsen på hjernen. En almindelig antagelse er, at størrelsen på hjerne bestemmer den relative intelligens, og hvis det altid var sandt, ville hundene være de klogeste.

Brian Hare siger, at han og Evan MacLean, der er antropolog ved University of Arizona, fik mere end 50 videnskabsfolk verden over til at medvirke i en test, de havde udviklet mellem 550 forskellige dyrearter som fugle, aber, hunde, lemurer og elefanter.

Ideen var at teste dyrenes evne til selvkontrol på tværs af arter. Studiet viste, at jo større hjerne en art havde, jo mere selvkontrol var dyret i stand til at udøve. Evnen til selvkontrol er en af indikatorerne på en højere indlæringsevne.

Men der er en – i denne forbindelse – alvorlig mangel ved undersøgelsen: Der var ingen katte med. Så vi kan godt gætte på, hvordan de havde klaret sig i forsøget ud fra størrelsen af deres hjerne – men vi ved det faktisk ikke.

Noget andet, vi skal huske på, er at vi behandler hunde og katte forskelligt. Kristin Vitale siger: ”For eksempel bliver hunde ofte godt opdraget, og går til hundetræning, kører i bil og bliver luftet sammen med andre hunde. Katteejere giver deres kæledyr mindre af disse former for sociale træningsmuligheder,” siger Vitale.

Så hvem vinder? Præmien må være, at man værdsætter sig kæledyr for den type intelligens, det besidder – især den sociale intelligens, der gør dyrene til godt selskab.