Hunde med talent for ord

Nogle hunde har en speciel evne til at forstå det menneskelige sprog. De kan lære op til 12 nye ord om ugen. Og huske dem to måneder efter.

Forskere har indtil nu identificeret omkring et dusin hunde, som alle besidder den sjældne evne at lære ord. Modsat andre trænede hunde, som er i stand til at skelne mellem almindelige kommandoer som ”sit” og ”bliv”, kan disse hunde associere ord med genstande og kan have et ordforråd, der overstiger 100 enheder, skriver newscientist.com

Hundene kunne finde legetøjet, når ejeren nævnte tingens navn. Foto: Poixabay

I den seneste serie af undersøgelser af disse særligt talentfulde ord-hunde, har forskerne opdaget, at hundene kan lære ord med samme hastighed som en et-år gammel baby, siger Shany Dror fra Eötvos Loränd University i Ungarn.

For mindre end et år siden opdagede Dror og hendes kolleger, at nogle hunde har en tilsyneladende enestående evne til at lære navne på ting, og de konkluderede at der var tale om et talent ligesom når mennesker har særlige anlæg for musik eller matematik.

For at studere denne sjældne evne nærmere, brugte forskerne sociale medier og annoncerede via internationale konferencer efter flere talentfulde ord-hunde fra hele verden. Denne søgen endte med, at seks hunde var kvalificerede til forsøget. Og de var alle border collies og havde en gennemsnitsalder på 3,6 år. De kunne i gennemsnit 26 ord. Hundene var ligeligt fordelt på køn og fordelt på seks forskellige lande: USA, Brasilien, Spanien, Holland, Norge og Ungarn.

Forskerne sendte til forsøget hver hundeejer en kasse med seks nye stykker legetøj. Ejerne havde så seks dage til at lære hunden legetøjets navn ved deres almindelige metode – så som at lege med hunden.

Når læreperioden var slut, testede forskerholdet hundene via online video. Hunden skulle finde det pågældende stykke legetøj frem fra en bunke af gammelt og nyt legetøj mellem hinanden. Ejeren skulle sidde med hunden i ét rum og bede hunden hente et bestemt stykke legetøj ved for eksempel at sige: ”Hent anden til mig”. Hunden skulle så gå ind i et andet værelse og hente legetøjet. Alle hunde klarede at finde fem ud af seks stykker af det nye legetøj.

Derefter gentog man forsøget med 12 nye stykker legetøj, og hundene gentog succesen ved at finde mindst 11 af de 12 genstande.

”Den ungarske hund er bedre til ungarsk end jeg er,” siger Dror, der oprindelig kommer fra Israel.

Efter forsøget blev halvdelen af det nye legetøj gemt væk i en måned, og den anden halvdel blev gemt i to måneder. Derefter blev hundene testet igen efter hver periode, hvor legetøjet var gemt væk. Fem af hundene huskede alle de enkelte stykker legetøj efter en måned, og fire hunde kunne huske alle eller næsten alle efter to måneder.

”Vi vidste, at disse hunde var hurtige til at lære, men jeg var overrasket over, at de var i stand til at lære så hurtigt, og så huske legetøjet uden at forveksle dem,” siger Shany Dror.

At have en dyremodel for indlæring af sprog er vigtigt for forskningen, delvis fordi det giver et grundlag for at sammenligne forståelse af hvilke sprogindlærings evner, der er særlige for mennesker, og hvilke der ikke er.

”Vi vil forstå, hvad der gør mennesker specielle,” siger forskeren.

Kilde: www.newscientist.com/article/2292447-gifted-dogs-can-learn-12-words-in-a-week-and-remember-them-for-months/#ixzz78XajuYQo