Hunde lærer ord ligesom babyer

Ordlege Et nyt studie viser, at hunde opfanger ord på samme måde som babyer. Forskerne har formået at finde data, der beviser, at hunde bemærker stavelser i tale, og at de bruger det til at finde ud af, hvilke ord der passer sammen, og hvilke der formentlig ikke gør – akkurat ligesom babyer også gør det. Det skriver Eötvös Loránd University i en pressemeddelelse.

»Vi har hidtil ikke kendt til  andre pattedyr, der bruger komplekse udregninger til at genkende ord. Samtidig ved vi meget lidt om de neurale processer, der er årsagen til, at hundene kan lære ord,« siger en af forskerne bag studiet, Marianna Boros, der er postdoc i etologi på Eötvös Loránd University.

Studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet Current Biology, er baseret på eksperimenter, hvor forskerne har skannet hundes hjerner, mens hundene har lyttet til en talestrøm af ikke-eksisterende ord. I talestrømmen indgik der dog sammensætninger af stavelser, der blev gentaget flere gange, og som skulle simulere rigtige ord. Forskerne har efterfølgende kunnet se på hjernebølgerne, at hundene reagerede forskelligt på ord, der blev sagt ofte, sammenlignet med ord, der blev sagt sjældent. Mere overraskende var det dog, at der var reaktioner i forhold til stavelser.

Når der var stavelser, som altid blev sagt sammen, var der udslag i hjerneaktiviteten, mens der ikke var en lige så stærk reaktion, når der var tale om stavelser, som kun sommetider blev sagt i sammenhæng.

Hunde og babyer registrerer regelmæssighederne i sproget – for eksempel at ‘sca’ og ‘ry’ ofte kommer sammen i tale, og derfor formentlig er et sammenhængende ord – og afkoder derigennem ordenes afgrænsninger over tid. Det er det, som man kalder for statistisk læring.

Ifølge projektets hovedansvarlige,  Lilla Magyari, der er postdoc i etologi, er det et tegn på, at hunde benytter sig af den samme komplekse tilgang til sprog som babyer.

Data viste desuden, at flere hjerneregioner kom i spil, når der blev talt til hundene. Der blev registreret udslag i områderne, der hos mennesker har at gøre med bevægelse og følelse, og i temporallappen, der hos mennesker har med behandlingen af lyde at gøre.

Ifølge forskerne tyder det på, at de specifikke områder i hjernen, der bruges til at afkode sprog, faktisk er noget, som er overraskende ens hos mennesker og hunde.

Kilde: Pressemeddelelse fra Eötvös Loránd University, Videnskab.dk

Se mere om studiet på denne video.