Derfor lægger hunden hovedet på skrå

Hjerne En af hundens mest charmerende attituder er når den lægger hovedet på skrå og kigger op på sin herre.

Border collien viste sig også i dette forsøg at være langt dygtigere end de øvrige hunde. Foto: Pixabay

Men hvorfor gør den det? Det har et forsøg fra Eotvos Lorand University i Budapest forsøgt at give et svar på. Og forskerne foreslår, at hovedhældningen kan hænge sammen med, at hunden ”bearbejder relevant og meningsfyldte stimuli.”

I et lidt mere jordnært sprog betyder det, at hunden hælder hovedet som en reaktion på ord eller ting, som fremkalder erindringer i hjernen – som for eksempel navnet på hundens yndlingslegetøj.

Forsker har observeret reaktioner fra 40 hunde ved test med mærkede objekter og analyserede hundens hovedhældning, når den ejer bad den om at hente et kendt stykke legetøj.

”Kun nogle få hunde kan lære navnet på legetøj efter nogle få fremvisninger. De fleste hunde kan ikke. fremgår det af rapporten, der tilføjer, at hunde der hurtigt kan lære det mærkede legetøj bliver kaldt for ”taltentfulde ord-lærere”.

”Vi forventer, at hovedhældningen var relateret til bearbejdning af meningsfyldte og relevante ord. De talentfulde hunde vil hælde deres hoved mere ved at høre navnet på legetøjet, end den typiske hund,” var forskernes udgangspunkt.

Deres hypotese viste sig at være rigtig. Det blev bevist gennem et tre måneder langt forsøg, hvor både de talentfulde og de almindelige hunde skulle lære navnet på to stykker legetøj. I denne proces hældede de talentfulde hunde deres hoved langt oftere end de almindelige hunde.

Forskerne bemærker også, at der ikke har været forsket i hundenes hovedhældning før. Tidligere har man forklaret hundens adfærd ved alt fra, at hunden havde problemer med at høre til den mere finurlige teses om, at hunden forsøgte at se forbi sin egen snude.

Selv om de nye resultater er spændende, understreger forskerne behovet for yderligere undersøgelser. Herunder at få undersøgt hundes hovedhældning hos et bredere antal hunderacer. I forsøget var hovedparten af hundene border collies.

Kilde: Eotvos Lorand University