Drop det der med syv hundeår

Alder: De fleste kender tommelfingerreglen om, at du kan finde din hunds alder i menneskeår ved at gange hundens alder med syv.  Men holder denne regel i virkeligheden?

En hund på omkring et år er som en teenager i menneskeår, vurderer forskerne. Foto: Pixabay

Ifølge dr. Travis Arndt , der er medicinsk direktør hos Animal Medical Center of Mid-Ameria, mener ikke, at der er et standardsvar på spørgsmålet.

Travis Arndt siger, at syv-års-reglen er upræcis og forældet i de fleste tilfælde. Han forklarer, at forskellige faktorer spiller ind, når en hunds alder og levetid skal vurderes. Så regnestykket bliver kompliceret.

”Den mest afgørende faktor er hundens størrelse. Små hunde lever længere end store hunde, og når det kommer til ’hundeår’ sammelignet med rigtige år, vil faktorer som hundens vægt og race også spille ind,” siger Travis Arendt.

”Kæledyrenes levealder er også forøget. De lever længere på grund af fremskridt i veterinær medicin og forøget opmærksomhed på helbred fra dyrenes ejeres side,” siger Travis Arndt.

Han forsøger alligevel at give nogle bud på løsningen af ligningen hundeår mod menneskeår.

”Som et gennemsnit er det første år hos en mellemstor hund det samme som omkring 15 menneskeår. Det næste år i hundens liv er mere som ni menneskeår, og de efterfølgende år er som cirka fem menneskeår,” vurderer dr. Arndt.

Noget af de samme er forskere på University of California nået frem til. Ved at studere aldring hos hunde der er fyldt syv år, har de konstateret, at aldringen foregår i et lavere tempo, hvilket kunne indikere, at Travis Arndt er inde på noget rigtigt.

Netop hundens størrelse er nøglen til at forstå en hunds livsstadier. Ifølge dr. Sarah Wooten, der er veterinær ekspert for forsikringsselskabet Pumpkin Pet, giver det mening at se på hunde i to stadier: som hvalp og som voksen.

”Generelt anser man hunde for at være hvalpe indtil de er et år gamle, – derefter bliver de betegnet som voksne. Men det er ikke helt præcist. Små hunde bevæger sig ud af hvalpestadiet allerede når de er mellem syv og 10 måneder gamle, mellemstore hunde bliver voksne efter 12 måneder, store hunde holder op med at vokse, når de er mellem 12 og 18 måneder, mens de helt store hunde som Mastiff og Grand Danois bliver ved med at vokse til de er to år,” fortæller Sahra Wooten.

Med de mange forskellige faktorer i spil, bliver det vanskeligt at sammenligne hundes alder med menneskealder. Men en hund på omkring et år er som en menneskelig teenager, hvor en seks år gammel hund snarere er som et menneske midt i 40’erne – efter menneskelig målestok.

Kilde: Newsweek