Kan hunde begå selvmord?

BESLUTNING Hunderevis af hunde skal ifølge rygterne have forsøgt at begå selvmord i ved at kaste sig ud fra Overtown Bridge i Skotland. Et sted mellem 300 og 600 firbenede skal ifølge en blanding af sagn og realiteter have kastet sig ud fra den høje bro i løbet af de seneste 50 år.

Depression hos hunde er en kendt sag. Foto: Pixabay

De usandsynlige historier foregår jo ofte så langt væk, at vi ikke umiddelbart har mulighed for at kontrollere dem. Men kan det være rigtigt? Kan en hund finde på at begå selvmord?

Den logiske forklaring er naturligvis, at hundenes jagtinstinkt er løbet af med dem. De har fået fært af et byttedyr og har mistet kontrollen over sig selv.

Men andre har en mere speciel forklaring, nemlig at hundene har besluttet sig for at ende deres jordiske liv og taget turen ind i hundehimlen ved at kaste sig ud fra broen.

Men kan hunde får depressioner og selvmordstanker? Og kan de tage en beslutning om at tage livet af sig selv?

Som så meget andet, er det noget videnskaben interesserer sig for.

”Hos mennesker er depression er stærk indikator for selvmordstanker,” skriver psykolog Stanley Coren i ’Psykology Today’. ”Og der er rigtigt, at hunde også kan lide af depression, ligesom videnskabelige data tydeligt viser, at medicin, der virker mod depression hos mennesker, også virker hos hunde. Alligevel er der intet, der tyder på, at depressive hunde vil tænke på at forsøge  selvmord, mens det er meget almindeligt, at depressive mennesker har selvmordstanker,” siger Stanley Coren.

Den samme vurdering har Stan Rawlinson, der er hundeekspert: ”En hund kan være både depressiv og ængstelig,” siger han ifølge The Guardian. ”Men de kan ikke begå selvmord. De skulle tage en beslutning på et moralsk grundlag, og i modsætning til mennesker har hunde ingen moralsk bevidsthed”.

”Hvad hunde også mangler er forståelse af tid. Derfor kan de ikke forestille sig en fremtid, hvor de kan være fri af depressionen – for eksempel ved et selvmord. Et andet vigtigt punkt er forestillingen om død. Videnskaben ved i dag, at hunde har et kognitivt niveau som et to-tre-årigt barn. De har ingen klar forestilling af, hvad død betyder. Og for at tage livet af sig selv, må man i det mindste være bevidst om, hvad konsekvenserne af død er. Desuden er overlevelsesinstinkterne hos dyr stærke,” siger Stan Rawlinson.

Men alligevel er det vanskeligt at give et præcist svar på spørgsmålet om hvorvidt dyr kan begå selvmord. Det understreger dr. Edmund Ramsden, medicinhistoriker fra universitetet i Exeter.

”Det er tænkeligt, at dyr i nogle tilfælde ønsker døden. Mange laboratoriedyr på fører for eksempel sig selv skader,” siger han.

Men handler det ikke bare om, at vi gerne vil overføre en menneskelig tankegang til hunde?

Der florerer – under hunde-selvmords-broen – adskillige historie om selvmord hos dyr. Men helt nede ved sandheden handler de fleste om sygdom eller uheld, ifølge dr. Ramsden.

Historier om de såkaldte selvmord hos dyr er et produkt af denne menneskelige trang til at overføre vores verden til hundenes.

For eksempel var der i den victorianske periode i England  ”romantiske fortællinger” om dyrs selvmord. For eksempel om hunde, der døde af sorg over at have mistet deres herre.

I tilfældet med selvmordsbroen i Skotland ser den logiske forklaring imidlertid ud til at  være, at hundene er styrtet i afgrunden under jagt på vildt.

Kilde: deine-tierwelt.de